Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Baba au rum met clementine en speculaasijs

Baba au rum met clementine en speculaasijs

Een echte Franse klassieker omgetoverd tot een leuk BBQ-dessert van de Sint ;-)

Ingrediënten voor 8 baba au rum desserts:

Voor de cake 

  • 220g bloem
  • 4g droge gist
  • 75g boter
  • Snuifje fijn zeezout
  • 1 thl. honing
  • 5 bio eieren 

 

Voor de afwerking:

  • 8 gedroogde sinaasappelschijfjes 
  • 500g verse room 40%
  • 50g suiker
  • 20g vanillesuiker
  • 2 harde speculaaskoekjes 
  • 1 l speculaasijs 

Voor de jam:

  • 10 clementine
  • 1 citroen
  • 100ml bruine rum
  • 150g water
  • 100g suiker
  • 50g vanille suiker 
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 2 nootjes kardamon
  • 1 takje munt
  • 1 rookchunk van kers, appel of notenhout (optioneel)
   

 

 

Materiaal

  • Weckpot
  • Kenwood of keukenmachine
  • cakevormpjes op siliconen bakvorm
  • Steelpan 
  • Skillet

Materiaal BBQ

Techniek

  • Indirect grillen
  • Warm roken 

 

 

Baba au rum met clementine en speculaasijs

Een echte Franse klassieker voor de sint met een leuke bbq twist. Elke rumliefhebber zal je dankbaar zijn. ;-)

 

 

Stap 1: baba au rum cake

 

Persoonlijk vind ik het leuk en handig om de cakejes te bakken in een siliconen bakvorm. Heb je deze niet voor handen? Dan kan je ook gebruik maken van individuele bakvormpjes, zowel aluminium, glas als porselein werken prima. Afhankelijk van de grootte van de vormpjes is het uiteraard mogelijk dat je de baktijden wat moet aanpassen. 

 

Meng de bloem met de gist in je kenwood met de kneedhaak en laat even ventileren zodat de gist goed vermengd is en niet in direct contact kan komen met het zout. Voeg dan de boter en het zout toe en let er goed op dat je boter op kamertemperatuur is. Te harde boter gaat klonters geven en zijn niet gunstig voor je eindresultaat. Als alles goed gemengd is, voeg je de eieren 1 per 1 toe. Voeg telkens het volgende ei toe als het vorige volledige is opgenomen om schiften te voorkomen. 

 

Verdeel het beslag in de gewenste ingevette vormpjes en laat tot 1u afgedekt rijzen op kamertemperatuur 22C - 25°C. De cakejes zijn klaar als ze verdubbeld zijn. Stook in tussentijd je BBQ op naar 180°C-200°C met een indirecte opstelling.

 

Tip: Vul de vormpjes tot maximum iets over de helft anders gaan ze overlopen door de rijzing. 

 

cakebeslag in siliconen bakvormpjes

 

Stap 2: clementine rum jam

 

Pel 8 clementines en verdeel ze in partjes. Voeg in een steelpan of skillet het water, de suiker, de kruiden en de helft van de rum toe en laat dit op een zacht vuurtje koken tot de suiker volledig is opgelost. Dit kan op een BBQ maar kan ook perfect op je fornuis. Van zodra dit gebeurd is, kan je ervoor kiezen om deze massa 10min te roken op 120°C indirect met kersen, appel of een notenhout voor een extra rookaroma maar dit hoeft niet. Rook deze massa nooit alvorens je deze hebt laten inkoken, je zal een bittere en onaangename smaak krijgen. 

 

Voeg dan de clementines toe en laat 25% zacht inkoken. Zeef het vocht tot er nog 1/3de overblijft. Dit vocht kan je dan mengen met de overige 50g rum. Zo krijgen we een heerlijke zachte saus van clementines en rum. Laat de jam afkoelen en meng er de helft van de verse gehakte munt onder. 

 

De overige 2 clementines snijd je à vive en daarna in blokjes, meng dit met de overige gehakte munt en 1 lepel clementine-rumsaus, houd dit apart voor de afwerking. 

 

Tip: Laat de jam nooit te hard of intens inkoken dit zal een bittere en onaangename smaak veroorzaken. 

 

climentines en kruiden worden gekookt

 

Stap 3: afbakken van de baba au rum gebakjes 

 

Als de cakejes gerezen zijn, kan je ze 30 minuten afbakken op een indirecte barbecue van 180°-200°C. Laat de bbq zoveel als mogelijk gesloten! Als je deze gaat openen, heb je de kans dat de cakejes gaan inzakken en zwaar worden. Na 30min. kan je de gaarheid controleren door er met een naald of mesje in te prikken. Als er deeg aan blijft kleven, kan je ze nog 5 tot 10 min. verder laten bakken. Haal de cakejes van de barbecue en laat ze afkoelen tot ze lauwwarm zijn. Dompel ze dan onder in de clementine-rumsaus en laat ze even uitlekken. 

 

Stap 4: afwerking

 

Klop de room op met de suiker en vanillesuiker tot een stevige slagroom en kneus de speculaaskoekjes tot een crumble. Dresseer het baba au rum cake links op het bord, plaats wat jam erboven op en maak een mooie knellen of bol slagroom op de jam. Strooi een beetje crumble langs het gebakje en plaats hier een bol speculaasijs op. Werk de slagroom nog af met de gedroogde appelsien en plaats rond het cakeje de salade van clementine en rum voor wat extra frisheid en rumaroma. 

 

Tip: Voor mooie knellen te draaien gebruik je altijd een hete bak met water en een langwerpige soeplepel, de rest is oefening baart kunst ;-). 

 

Bord met sinterklaas cakeje en speculoosijs

 

Laat het smaken!

 

Chef Rogier

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.