Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Durham lende met gebrande puntpaprika gevuld met ratatouille en feta

Durham lende met gebrande puntpaprika gevuld met ratatouille en feta

De Durham is een rund dat ontstond in Noordoost-Engeland in de 18e eeuw. Het was oorspronkelijk een dubbeldoelras, hier gaan we dus graag mee aan de slag.

Wij gaan het graag iets korter bij huis zoeken dus deze durham runderen worden dan ook gekweekt in Vlaanderen en hebben hier lange tijd kunnen grazen in natuurgebieden.

De donkerrode kleur en het gele vet bewijzen dat deze koe op ouderdom is en zo zijn we zeker van een mooie smaak en structuur!

Durham lende met gebrande puntpaprika gevuld met ratatouille en feta 

 

Ingrediënten voor 4 personen 

 

 

Voor de gevulde puntpaprika 

  • 4 puntpaprika's 
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 ajuin
  • 1 rode, gele en groene paprika
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1kg tomatenblokjes 
  • 1 pakje feta blokjes 
  • 1 teentje look 
  • Peper
  • Zeezout
  • 3 blaren laurier
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takje tijm
  • 1 eetl olijfolie
  • Kook-koord

Voor de Durham lende

  • 3 stukken van 300g Durham lende 
  • 1 eetl. olijolie
  • Peper 
  • Zeezout
  • Fleur de sel

 

 

Materiaal

  • Snijplank
  • Scherp mes
  • BBQ tang

Materiaal BBQ

 

 

 

Techniek

  • Direct grillen & stoven 

 

 

Stap 1:

 

Laat het steakvlees minstens 1u rusten op kamertemperatuur. 

 

Breng je bbq naar een temperatuur van 220°C direct en snijd de ajuin, gewone paprika, aubergine en courgette in gelijke blokjes van 0,5cm. 

 

Als je bbq de juiste temperatuur heeft bereikt, is het tijd om je puntpaprika's te branden. Dit kan op het gietijzeren rooster of in de kolen. Plaats de paprika's in de bbq en draai ze geregeld om zodat ze zwart bladeren zonder te verkolen. Als ze mooi gaar en zwart zijn aan de buitenkant haal je ze uit de bbq en laat je ze afgedekt rusten. Plaats nu je dutch oven op het gietijzeren rooster. Het is heel belangrijk om de puntpaprika's afgedekt te laten rusten, zo creëer je stoom en zullen ze later gemakkelijker pellen. 

 

Voeg de olijfolie toe en stoof de ajuin, courgette en paprika aan. Tijdens het stoven van de groenten kneus je de look onder je mes zonder te pellen en voeg je deze toe samen met de tomatenpuree. Stoof dit even aan zodat de bittere smaak van de tomatenpuree zoet wordt. Maak nu een kruidentuiltje van de rozemarijn, tijm en laurier en leg dit tussen de groenten, bevochtig alles met de tomatenblokjes en laat de groenten rustig gaar stoven in een gesloten bbq zonder deksel van de dutch oven. Roer geregeld om om aanbranden te vermijden. Afhankelijk van de hoeveelheid groenten duurt dit ongeveer 30-60min. 

 

Terwijl de ratatouille gaart heb je de tijd om het verbrande vel van de paprika's te verwijderen door er zachtjes met een mesje over te schrapen. Snijd de puntpaprika's nu ook in de lengte in 2, vul ze met de ratatouille, verdeel de feta blokjes erover en plaats ze in een skillet of vuurvaste plaat. 

 

Stap 2:

 

Maak je bbq klaar naar half direct en indirect garen als dat kan, zo niet ga dan voor direct met het gietijzeren rooster. In beide gevallen hebben we een temperatuur van 220°C nodig. Plaats de skillet op de indirecte zone en sluit de bbq.

 

Smeer het gechambreerde vlees in met olijfolie en kruid het af met peper en zout aan beide zijden. Wij gaan uit van een lende van 3cm dikte, gril de lende 4 x 2 min. op 220°C direct of tot een kern van 43°C zodat je een mooie ruit krijgt. Laat het vlees 5 minuten afgedekt rusten. Let op! Niet ingepakt, maar afgedekt  laten rusten op een lauw bord. 

 

Haal de paprika's van de bbq en leg ze op de borden, snijd het vlees in 5 gelijke stukken en prik er een steakmes door dat dient als brochette en dresseer het naast de paprika's. Werk het vlees af met fleur de sel en de paprika met wat verse kruiden zoals bladpeterselie, rozemarijn of tijm

 

Laat het smaken! 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.