Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Skrei met gebrande prei, schelpdieren en garnalen

Skrei met gebrande prei, schelpdieren en garnalen

De smaak van skrei is gewoonweg geweldig! Voeg daar wat scheldpdieren, grijze garnalen en een sausje aan toe & je hebt een topgerecht. Bovendien oogt dit fantastisch. Je gast, of gasten, zullen gegarandeerd onder de indruk zijn.
In dit recept gebruik ik gebrande prei als extra toevoeging, lekker lokaal! Lees hieronder hoe je aan de slag gaat.

Skrei met gebrande winterprei, schelpdieren & grijze garnalen voor 4 personen.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de vis en groenten:

  • 4 x 150g skrei met vel
  • 50g grijze gepelde garnalen
  • 1 stam prei
  • 50g oesterzwammen
  • 2 takjes platte peterselie
  • 8 schijfjes volkorenbrood

Voor de mosselen:

  • 200g mosselen
  • 200g venusschelpen
  • 1 sjalot
  • 1 stengel citroengras
  • 1chilipeper
  • 2 tenen look
  • Takje tijm
  • 1 eetlepel olijfolie

 

Voor de saus:

  • 1 sjalot
  • 100g ml witte wijn
  • 1 koffielepel tomatenpuree
  • 150g boter
  • Het vocht van de schelpdieren
  • 1 citroen

 

 

 

 

Materiaal
  • mengkom
  • zeef
  • dutch oven
  • skillet
  • lepels
  • handschoenen
  • timer
  • busje olijfolie
  • plaatjes
Materiaal BBQ

 

Techniek
  • Direct en indirect garen in de skillet en dutch oven

 

 

 

De mosselen

Kuis de sjalot en snijd in grove stukken samen met de chilipeper, kneus de look en de stengel citroengras.

Plaats vervolgens de dutch oven op een direct vuur in je barbecue op 220°C en verwarm wat olijfolie.

Stoof daarin de groenten en kruiden aan en voeg de schelpdieren toe. Dek de dutch oven af en laat 3 tot 5 min garen. In deze tijdspanne kan je de ketel 1 of 2 x opschudden. Zie je dat de schelpdieren nog niet gaar zijn? Gaar dan 2 tot 3 min. verder. Als de schelpdieren gaar zijn, haal je ze van de BBQ en zeef je ze door een zeef maar vang het vocht op, dit gaan we gebruiken als basis bij onze saus. Haal het vlees uit de schelpjes, maar laat enkelen erin voor de afwerking.

 

 

Tip: Het garen van de mosselen en de vis kan je gemakkelijk enkele uren of de dag ervoor bereiden. Zo staan je voorbereidingen klaar en hoef je enkel nog de afwerking te doen als je gasten er zijn.

 

De vis en de groenten

Snijd de stammetjes prei in stronkjes van 5cm, was ze zorgvuldig en blancheer ze 1 tot 2 min. in kokend water en schrik ze in ijswater. Smeer ze goed in met wat olijfolie en kruid ze met peper en zout. Scheur de oesterzwammen in reepjes en plaats aan de kant.

 

 

Snipper de sjalot fijn en kneus de citroen zodat er straks veel sap uitkomt.

Plaats de skillet op het direct vuur in je BBQ op 220°C, voeg wat olijfolie toe en stoof de sjalotten aan. Voeg vervolgens wat tomatenpuree toe en blus af met de wijn en het vocht van de schelpdieren. Roer alles goed door en plaats nu de skrei in dit vocht en laat 3 tot 5 min. garen.

 

 

Haal de skrei uit de skillet en laat het vocht eventueel nog een beetje inkoken. Werk nu de saus op door de klontjes koude boter vervolgens al roerend toe te voegen. Haal de saus van het vuur, kruid met peper en zout en werk af met het sap van 1/2de citroen.

Let op: Zorg dat de boter altijd uit de frigo komt! Anders zal je saus geen binding geven en schiften.

 

Aan de zijkant van het pannetje kan je de stammetjes prei en reepjes oesterzwammen aan beide kanten branden zodat deze mooi donkerbruin tot zwart blakeren zonder te verkolen.

 

 

Voeg nu de oesterzwammen, het vlees van de schelpdieren en de vis toe aan de saus en werk af met de schelpen en gebrande prei.

 

Je kan het binnenste van de gebrande prei ook naar buiten drukken. Zo krijg je een mooie kleurschakering tussen de verse en de gebrande stukken. Smeer de schijfjes brood in met olijfolie, grill ze kort en werk ze af met zeezout.

 

Hak de bladpeterselie fijn en werk het gerecht hiermee af. Snijd de overige citroen in partjes en schik in de skillet.

 

Presenteer het geheel aan je geliefde, en... genieten maar!

Smakelijk,

Chef Rogier

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.