Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Kapsalon van de BBQ

Kapsalon van de BBQ

BBQ Kapsalon van de BBQ, ideaal voor na een carnavalsweekend. Dit gerecht combineert gegrilde aardappelen gekruid met za'atar en look, vlees naar keuze (zoals kip, lam of rund) gekruid met ras el hanout, en een verscheidenheid aan groenten waaronder little gems, komkommer, tomaten, en rode ui. De ingrediënten worden afgetopt met een mengsel van Griekse yoghurt en mayonaise, verrijkt met fijngehakte bladpeterselie, munt, en limoensap. Het geheel wordt gegrild op een BBQ met een directe en indirecte opstelling voor een perfecte garing en afwerking, en vervolgens geserveerd met een frisse salade. Dit recept biedt een rijke mix van smaken en texturen, perfect als comfort food.

Kapsalon van de BBQ

Ingrediënten voor 4 personen

Voor het vlees

  • 400g steak, kip, lam of oesterzwammen (maak een mix van vb Kip en rund, of maak aparte schotels met verschillende smaken, of ga voor 1 soort)
  • 50g ras el hanout
  • zeezout
  • 1 eetl. olijfolie

 

Voor de groenten

  • 4 little gems (baby romeinse salade)
  • 1 rode ui 
  • 3 San Marzano tomaten 
  • 1 komkommer
  • 1 limoen
  • 1 bussel bladpeterselie 
  • 8 vastkokende aardappelen 
  • 1 eetl. za'atar kruidenmix

Voor de saus 

  • 100g Griekse yoghurt
  • 100g mayonaise
  • 1 bussel platte peterselie 
  • 1 takje munt
  • 1 teentje look 

 

Voor de afwerking

  • 2 bollen koemelk mozzarella geraspt of vers 
  • 200g cheddarkaas geraspt

 
 

Materiaal
  • Drippan of schaal
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Mengkommen
  • klopper

Kamado

  • Gietijzeren rooster
  • RVS rooster
  • Grid Lifter
  • Conveggtor
  • Spit (optioneel)

 

Techniek

  • Indirect garen, direct garen, en garen in drippan

 

 

WERKWIJZE

 

Aardappelen:

Stap 1:

  • BBQ voorbereiden: Verwarm je BBQ voor op 250°C met een indirecte opstelling.
  • Aardappelen kruiden: Was de aardappelen en snijd ze in stukken. Kruid ze met za'atar, voeg de gekneusde lookteentjes toe, besprenkel met olie, en meng goed.
  • Garen: Gaar de aardappelen ongeveer 45 minuten tot 1 uur tot ze zacht en licht gekleurd zijn.
 

 

Vlees voorbereiden:

Stap 1:

  • Zoals aangegeven in het ingedriëntenlijst kan je kiezen om een mix te maken van alle soorten vlees of te gaan voor 1 smaak of een combinatie van 2, een kapsalon is toch ook het ideale katerfood en mag zeker overdreven zijn ;-). 
  • Je kan er zeker voor kiezen om een shoarma rol te maken aan het spit maar als je dit niet voor handen hebt kan je het ook perfect bereiden zonder spit. Snijd de keuze van het vlees in plakjes van 0,5 tot 1cm en sla ze eventueel wat plat met de vlakke kant van een mes of onderkant van een pan. ALs je een pan gebruikt plaats dan wat folie over het vlees. Dit zorgt ervoor dat het vlees malser wordt en sneller gaart. 
  • Vlees marineren: Kruid het vlees met ras el hanout en zout. Laat het eventueel een dag marineren in de koelkast.

 

 

Groeten:

Stap 1:

  • Snijd de little gems in 2 en besprekel ze met wat olie en za'atar. 
  • Schil de komkommer en snijd in schijfjes, blokjes of staafjes wat jij het liefste hebt, wij hebben hier gekozen voor schijfjes maar alles is mogelijk.  
  • Was de tomaten en snijd in 6 partjes 
  • Verdeel de rode uit in 4 partjes zonder deze te pellen, zo blijft alles aan elkaar en kan je ze gemakkelijker grillen. 
  • Snijd de mozzarella i schijfjes als je verse gebruikt. 

 

 

Saus:

Stap 1:

  • Snipper de bladpeterselie en munt fijn. 
  • Pel de look, snijd in reepjes en blokjes en plet volledig metd e platte kant van je mes of gebruik een lookpers. 
  • Doe de Griekse yogurt en mayonaise in een kom en met alles met de look en gehakte kruiden. 
  • Breng op smaak met peper, zout en een beetje limoensap

 

Groenten grillen:

Stap 1:

  • Breng je kamado met een directe opstelling en het gietijzeren rooster naar een temperatuur van 250°C, Gril de partjes rode ui en little gems 2 x 2 min aan elke zijde beide groenten moeten kort geschroeid worden en niet plat worden. 
  • Haal ze van de bbq schil de ajuin en snijd in reepjes ook de salade ma je versnijden in dunne reepjes.

 

 

Vlees garen:

Stap 1:

  • Breng je kamado met een directe opstelling en het gietijzeren rooster naar een temperatuur van 250°C gril het gekozen vlees kort 4 x 1 minuut aan elke kant, ga je voor rund is 2 x 1 minuut zeker voldoende, gebruik je een spit kan je de het vlees best rauw opbouwen met eventueel wat groenten tussen en zo ruste-i laten garen en vervolges afsnijden zoals het bij de kebab gaat. 
  • Snijd het vlees in dunne reepjes 

 

Garen van de kapsalon:

Stap 1:

  • zet de gegaarde aardappelen voor je op de tafel in de drippan of schaal. 
  • Maak je kamado terug klaar met een indirecte opstelling van 250°C 
  • verdeel het vlees over de aardappelen wij gingen voor kip en rund ;-)
  • verdeel de salade en 3 van de 4 kwartjes van de rode ui over het vlees
  • bedek alles rijkelijk met de mozzarella en cheddar
  • Plaats terug op een indirecte bbq van 250°C gedurende 10 minuten zodat de kaas mooi gesmolten is. 

 

Salade:

Stap 1:

  • Meng de komkommer, tomaat en 1/4de van de rode ui met elkaar in een kom
  • voeg wat gesnipperde peterselie en munt toe en breng op smaak met peper, zout, olijfolie en limoensap. 

 

Afwerking:

Stap 1:

  • Als de kaas mooi gesmolten is haal je de schotel uit je kamado en werk je het geheel af met de koude frisse salade 
  • Oversaus het geheel met de yoghurt dressing en plaats in het midden van de tafel. 

Dit gerecht is het ultieme comfort food na een intens carnavalsweekend. Het combineert de hartigheid van gegrild vlees en aardappelen met de frisheid van salade en yoghurtdressing, perfect voor een katerherstel.;-)

 

Eet smakelijk!

Chef Rogier 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.