Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Welke thermometer wanneer?

Welke thermometer wanneer?

Over thermometers valt heel wat te zeggen. Daarom maken wij je graag wegwijs zodat jij zelf kan beslissen welke thermometer nu het best bij jouw behoeftes past en wanneer je welk type thermometer nu het best gebruikt.

Eerst en vooral gaan we de thermometers opdelen in 4 types met elk hun voor en nadelen, om dan een beknopte conclusie te maken. 

Type 1: Instant thermometer

Een instant thermometer dient om iets snel en juist te meten. Je kan deze herkennen aan de versmalling van je meetpen zoals je kan zien op de afbeelding. 

 

Deze thermometers zoals de thermopen MK4, Big Green Egg Quick read & Instant Read zijn handig voor het meten van kleine stukken zoals een steak of geportioneerd stukje vis op cederhout,....maar werkt zeker zo goed bij het controleren van de grotere stukken. Door het versmalde uiteinde maak je maar een klein gaatje bij het meten van je temperatuur. Dit zal achteraf bijna niet zichtbaar zijn. 

 

Het nadeel van deze thermometers is dat je het te meten stuk moet meten wanneer jij denkt dat het goed is. Je hebt dus geen constante controle over de gaartijd van je te bereiden product.

 

 

 

 

Ook is het heel belangrijk om te weten dat deze thermometers enkel meten aan het versmalde uiteinde van hun meetpen. Het is dus belangrijk om je pen juist tot in de kern te steken. Als je de meetpen te weinig of te ver doorduwt, zal je niet de juiste temperatuur meten waardoor het te bereiden product niet de gewenste kerntemperatuur kan hebben. 

 

 

Type 2 : Multifunctionele thermometer 

Multifunctionele thermometers zoals deze van Big Green Egg, Outdoorchef, Rösle & the Meatstick zijn ontwikkeld om stukken te garen met langere bereidingstijden of stukken te volgen tijdens hun volledige gaarcyclus. 

 

Deze thermometers meten ook over de volledige of een groot stuk van de lengte van de meetpen of probe. Hier is het dus heel belangrijk dat het meetgedeelte van de probe volledig wordt ingebracht in het te garen product. 

 

De multifunctionele thermometer zoals de Big green egg Dual probe remote, Outdoorchef Gourmet, Outdoorchef Pro, Rösle digitale thermometer hebben elk hun eigen display die verbonden is aan de thermometer met een kabel. Die kabel kan soms wel eens in de weg hangen.

 

 

 

Standaard hebben deze thermometers ook meer functies dan een instant thermometer. Zo kan je een gewenste kerntemperatuur instellen zodat je deze niet overschrijdt.

Bij sommige modellen zoals bij de Big green egg Dual probe remote & Outdoorchef Pro kan je nog een extra meetpen of probe toevoegen om 2 verschillende zaken te meten zoals vb je roostertemperatuur of een 2de te garen product. 

Met de laatste nieuwe versies met bluetooth en een app zoals Outdoorchef Pro, The Meatstick en de Outdoorchef Bluetooth kan je de volledige gaarcyclus volgen via je smartphone en de gegevens opslaan.

Zo zal je bij je volgende barbecue of kooksessie je product naar een hoger niveau te tillen. Ook zijn deze thermometers voorzien van richtlijnen en temperaturen voor bijna elk te garen product zodat jij je hierover al geen zorgen meer hoeft te maken! 

 

 

Belangrijk om te weten is dat van deze 3 thermometers The Meatstick de enige volledige draadloze is. Ook heeft hij de meeste mogelijkheden i.k.v. uitbreidingen. Zo kan je tot maar liefst 8 probes uitbreiden, zijn deze vaatwasbestendig en kan je deze zelfs in de friteuse gebruiken.

Doordat je The Meatstick per stuk kan uitbreiden hou je de kosten van in het begin laag en breid je uit naargelang jouw budget. The Meatstick is te verkrijgen in een mini en gewone versie voor de grote en kleine stukken te bereiden.

Wil je echt alle details weten over deze thermometer bekijk dan hier de mogelijkheden. 

Het nadeel van deze thermometer is dat de probes nog vrij dik zijn. Deze laten dus een vrij groot gat achter na de garing.

Dat is jammer bij het garen van geportioneerde stukken zoals een steak, entrecote, stuk vis,.... . Uiteraard zal dit in de toekomst zeker nog verbeteren. 

 

 

Type 3 Temperature control:

Bij deze thermometers werkt het iets anders. De Egg Genius van Big Green Egg en de I kamand van Kamado Joe nemen namelijk het volledige kookproces over. Onderaan de kamado barbecue plaats je het toestel dat de luchttoevoer zal regelen.

 

Deze zijn verbonden met 2 probes en kabels om je te garen product te meten. Dit alles kan je dan monitoren met elk hun eigen app via bluetooth en wifi. Laten we zeggen dat dit voor de iets minder actieve pitmaster is ;-).

 

 

 

Even alles op een rij 

 

1)Instant thermometer :

Ideaal voor het meten van kleine en grote stukken.

De temperatuur is snel afleesbaar.

Nadeel: het stuk enkel kan enkel gemeten worden wanneer jij denkt dat het goed is.  

Beschikbare modellen: thermopen MK4, Big Green Egg Quick read & Instant Read

 

 

2)Multifunctionele thermometers: 

Ideaal voor het meten van kleine en grote stukken

Gewenste kerntemperatuur is instelbaar.

Nadeel: de kabel hangt soms in de weg hangt en je kan maar 1 product meten.

Beschikbare modellen: Big green egg Dual probe remote, Outdoorchef GourmetRösle digitale thermometer 

 

 

- Multifunctionele thermometers met bluetooth en kabel:

Gewenste kerntemperatuur is instelbaar 

Volledige gaarcyclus monitoren 

Handige richtlijnen en temperaturen

2 Probes beschikbaar 

Nadeel: de kabels hangen soms in de weg

Modellen: Outdoorchef Pro, Outdoorchef Bluetooth

 

 

- Multifunctionele draadloze thermometer:

Gewenste kerntemperatuur instelbaar 

Volledige gaarcyclus monitoren 

Handige richtlijnen en temperaturen

Tot 8 probes beschikbaar

Nadeel: de meetpen of probes zijn nog vrij dik.

Beschikbare modellen: The Meatstick

 

 

3)Temperature control:

Gewenste kerntemperatuur is instelbaar 

Volledige gaarcyclus monitoren 

Handige richtlijnen en temperaturen

Verschillende probes beschikbaar

Nadeel : de kabels hangen soms in de weg

Je kan je de vraag stellen of we hier nog aan het barbecueën zijn ;-) 

Beschikbare modellen: Egg Genius, I kamand

 

 

Conclusie 

Elke thermometer heeft zijn eigen doelen en zijn voor- en nadelen. Nu je deze blog gelezen hebt, kan jij vast en zeker wel beslissen aan welke eisen jouw toekomstige thermometer moet voldoen. Misschien zijn het er zelfs meerderen? 

 

Geraak je er nog niet helemaal uit? Twijfel dan niet en neem zeker even contact met ons op. Wij helpen je graag verder. 

 

Groetjes Chef Rogier 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.