Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

De perfecte tomatensaus voor pizza

De perfecte tomatensaus voor pizza

Welke tomaten zijn nu geschikt voor een tomatensaus en wat is een San Marzano tomaat. Hoe maak ik een goede pizzasaus? We bespreken het allemaal in deze blog.

Tomaat

De tomaat komt oorspronkelijk uit centraal en zuid – Amerika maar heeft in korte tijd de wereld veroverd door zijn lekkere smaak en gezonde eigenschappen.

 

Eigenschappen

Tomaten zijn rijk aan water (ruim 94%), bevatten slechts 3% koolhydraten, 1,2% proteïnen, 1% vezels, en 0,2% vet. 100g verse tomaten bevatten slechts 17 Kcal en ze zitten boordevol vitaminen B,C,D en voornamelijk E. Tomaten zijn rijk aan antioxidanten bevatten mineralen zoals ijzer, zink, selenum fosfor, calcium,…. Ze hebben allemaal een positief effect op het lichaam en de vertering.

 

Soorten tomaten

 

  • Vleestomaten

 

  • Ronde, gladde tomaten

 

  • Lange tomaten

 

Verdeling volgens gebruik

 

  • Slatomaten

 

  • Saustomaten

 

 

De tomaat is pas laat deel gaan uitmaken van de Italiaanse keuken, maar heeft in een korte tijd een zeer belangrijke rol verworven. Zo is de tomaat de basis geworden voor heel veel typische en karakteristieke gerechten, zoals de pizza.

 

San Marzano tomaten

De San Marzano tomaat is een stevige langwerpige tomaat met een frisse smaak en vleezige structuur. Ze zijn lag houdbaar en zijn ideaal voor het gebruik in soepen en sauzen. De San Marzano tomaten hebben een beschermde DOP aanduiding (denominazione di origine protetta) dit garandeert je dat de tomaten daadwerkelijk uit het Sarnese-Nocerino bij Napels komen.

 

Jammer genoeg gaat dit niet altijd samen met de beste prijs kwaliteitsverhouding. Daarom is het verstandig om ook eens wat verder te zoeken naar andere tomaten zoals pelati die eigenlijk dezelfde eigenschappen bevatten maar de naam niet mogen dragen omdat ze uit een andere streek komen. Vergelijk het met een top schuimwijn die de naam Champagne niet mag dragen omdat hij net buiten de grens van de champagnestreek wordt verbouwt.

Uiteraard hebben wij dit werk al gedaan voor u bekijk hier ons assortiment.

 

 

Een klassieke tomatensaus die we gebruiken op een pizza

 

  • 1 kg gezeefde tomaten ( typo San Marzano)

 

  • 10g zout

 

  • 20g olijfolie

 

  • Kruiden: oregano, knoflook, basilicum, zwarte peper

 

Bovenstaande kruiden worden individueel gebruikt, mocht de saus wat zuurder zijn corrigeert men dit met een snufje suiker.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.