Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Pizza element olie

Pizza element olie

Olie

Het gebruik van olijfolie in je deeg maakt het deeg elastischer en verhoogt de bewerkbaarheid ervan. Het gebruik van olijfolie als topping dient voor een rijkere smaak en geur, als smaakversterker.

 

Is het nu extra virgen, vergine of vierge?

Alle 3 zijn ze correct ze komen enkel uit een ander land. Virgin is Spaans, Vergine is Italiaans & vierge is Frans. Letterlijk betekend het maagdelijk in de zin van onaangeraakt, onbehandeld en dus puur natuur.

 

 

De verschillende olijfolies en hun gebruik

  • Extra vergine olijfolie is verkregen uit de eerste koude persing van zojuist geoogste olijven en heeft een laag zuurgehalte van 0,8% of minder. De Extra Vergine is een ongeraffineerde olie

 

  • Vergine olijfolie is ook verkregen uit een eerste koude persing maar heeft een hogere zuurtegraad, namelijk maximaal 2%. Het verschil met een extra vergine is dat de olijven van mindere kwaliteit of rijper zijn. Dit merk je aan de zuurdere smaak en troebelere kleur. De Vergine is een ongeraffineerde olie.

 

  • Gewone olijfolie worden de olijven eerst verhit en afgekoeld hierdoor worden onzuiverheden verwijderd en gaat er smaak verloren, vaak wordt wordt hier nog een klein deel vergine olie aan toegevoegd. we spreken hier van een geraffineerde olie.

 

  • ‘Olio di Sansa’ is een olie verkregen uit de pulp die overblijft na persing van de extra vergine of vergine olijfolie. Olio di Sansa is een geraffineerde olie.  

 

Persoonlijk gebruiken we nooit extra vergine in een deeg omdat deze weinig meerwaarde zal leveren en vaak niet tegen hoge temperaturen kan, een geraffineerde is hier beter geschikt voor. Als topping kan je wel best kiezen voor een extra vergine.

 

Vetten en hun rookpunt

Het rookpunt is de temperatuur waarop een verwarmde olie zich begint te ontbinden en de giftige stof acroleïne vormt.

 

 

Acroleïne is een stof die ook zit in uitlaatgassen en sigarettenrook. Het is een voor de lever giftige substantie die irriterend werkt op het maagslijmvlies. Deze stof komt vrij als een olie boven zijn respectievelijke temperatuur verhit wordt.

 

Type

Soort Rookpunt

Kokos

 

Ongeraffineerd 177°c
  Geraffineerd 242°c

Mais

 

Ongeraffineerd 160°c
  Geraffineerd 232°c

Olijf

 

Ongeraffineerd 160°c
  Geraffineerd 242°c

Pinda

 

Ongerafineerd 160°c
  Gerafineerd 232°c

Rijst

 

  252°c

Zonnebloem

Ongerafineerd 107°c
  Gerafineerd 232°c

 

Door de korte baktijd van een pizza worden deze temperaturen meestal nooit bereikt. Bij pizza’s worden ook vaak zadenolie gebruikt. Olijfolie wordt toegevoegd als men een zachtere en geurende pizza wil. Zaadolie als met een krokante pizza wil.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.