Gegrilde presa steak van rund
- Geplaatst op
- Door Chef Rogier
- Geplaatst in Direct garen, hoofdgerecht, Hot & fast, rund, Vlees
- 0

"'Presa steak' is het beste stukje uit de nek van het rund. Het heeft een prachtige marmering en is vol van smaak. De steak heeft een mooie stevige structuur die uiteindelijk smelt in je mond. Loopt het water je al in de mond?
Probeer deze presasteak dan zeker eens uit."
Gegrilde presa steak van rund
Ingrediënten voor 4 personen
Voor het vlees
|
Voor de broccolini
|
Materiaal
|
Materiaal BBQ |
Techniek
|
Opkuisen van de presa
Dit stukje vlees vraagt weinig bereiding. Je kunt het in steaks verdelen of op z'n geheel garen: door middel van een reverse sear, of door de steaks direct te grillen boven het vuur op het gietijzeren rooster. Deze keer kiezen we voor de tweede optie. De presa is de bal van de chunk of het malste en beste stukje van de chunk van het rund. Je kan dit heerlijk stukje vlees kopen bij meatmarket.online als je hiermee aan de slag wenst te gaan.
Reverse sear
Mocht je toch voor een reverse sear willen gaan, gaar het vlees dan eerst tot een kern van 38°C op 150°C, gril het daarna kort af op het gietijzeren rooster en laat het vervolgens, afgedekt, rusten tot een kern van 45°C - 48°C.
Direct grillen
Verhit je kamado tot een directe hitte van 250°C, verdeel de Presa Steak in vier gelijke stukken en gril de stukken elk 4 x 2 minuten boven een direct vuur. Laat de steaks ten minste 5 minuten rusten, afgedekt onder aluminiumfolie.
Gebrande broccolini
Snijd de uiteinden van de broccolini af en spoel ze even af onder de kraan. Gril ze vervolgens kort op het gietijzeren rooster boven het vuur, net totdat ze niet verbrand zijn maar wel mooi krokant blijven, met een heerlijke BBQ-smaak. Haal ze van het vuur, sprenkel er wat extra vierge olijfolie overheen en breng op smaak met peper en zout. Puur natuur, meer moet dat niet zijn ;-).
Tip: houd je van iets gaardere groenten? Blancheer ze dan 2 minuten in kokend water en koel ze vervolgens af in ijswater om de mooie groene kleur te behouden.
Afwerking
Snijd het vlees tegen de draad in en leg het in het midden van het bord of op een plank. Plaats de gegrilde broccolini ernaast en werk het geheel af met grof zeezout of fleur de sel. Serveer het met een saus of aardappelgerecht naar keuze, of kies voor een van onze andere bijgerechten.
Laat het smaken!
Chef Rogier
Reacties
Wees de eerste om te reageren...