Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Overloaded christmas dessert

Overloaded christmas dessert

Een smeuïge brownie overgoten met sappige kersen, luchtige slagroom en zalige gezouten karamel.

Overloaded Christmas dessert

Ingrediënten voor 4 personen

 

Voor de brownie

  • 200g pure chocolade
  • 250g roomboter
  • 4 eieren
  • 300g fijne suiker
  • 60g patisseriebloem
  • 10g bakpoeder
  • 40g cacao poeder

Voor de slagroom

  • 250ml room
  • 20g vanillesuiker
  • 50g suiker

Voor de karamel 

  • 50g suiker
  • 25g water
  • 20g boter
  • 30ml room
  • Snuifje zout

 

 Voor de kersen

  • opgelegde kersen
  • kersenrookhout

 

 

Materiaal
  • Keukenrobot
  • Zeef
  • Mengkom
  • Bakvorm of skillet
  • Bakpapier
  • Kookpot en kom om chocolade au bain marie te smelten
  • warm water
  • lepels
  • steelpan
  • klopper
  • shaker
  • barlepel/ maatje
Kamado
  • Conveggtor lifter
  • Gietijzeren rooster
  • Conveggtor basket
  • Conveggtor
  • RVS rooster

 

Techniek

  • Indirect & direct garen. Low & slow en hot & fast, roken
 

 

WERKWIJZE

Brownie

Stap 1:

Maak je BBQ klaar voor een indirecte bakwijze op 180°C en smelt ondertussen de chocolade met boter. Of je het nu au bain-marie doet of in de magnetron, het belangrijkste is dat de chocolade niet verbrandt.

 

Stap 2:

Helaas, je ontkomt er niet aan: eiwit opkloppen! Heb je een keukenrobot? Dan zal het iets makkelijker gaan. Zorg ervoor dat je tijdens het opkloppen de suiker toevoegt.

 

Stap 3:

Meng nu de gesmolten boter en chocolade met het opgeklopte eiwit. De truc is om dit zeer rustig en luchtig te doen. Vervolgens voeg je de bloem en het bakpoeder al zevend toe. Ook hier is het belangrijk om rustig te mengen zodat de lucht in het beslag blijft. Rasp er nog wat zeste van de clementine onder voor een extra frisse smaak.

Bekleed je bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin en bak het geheel gedurende 20 min. af in je indirecte opstelling.

 

Karamel

Stap 1:

Breng je BBQ met een directe opstelling naar een temperatuur van 250°C. Plaats de skillet op de barbecue en laat de suiker en het water inkoken tot een karamel zonder te roeren.

 

Stap 2:

Als je een mooie donkere karamel hebt, haal je de skillet van het vuur en werk je de karamel af met koude boter, room, en een snufje zout.

 

Kersen roken

Breng je bbq met een indirecte opstelling naar een temperatuur van 150°C en rook de kersen en gingerbreadsiroop met 1 chunk gedurende 15 minuten. Verwijder de kersen van de bbq en laat minstens 15 minuten rusten zodat de rooksmaak zich kan zetten en je zeker niet te hevig gaat roken.

 

Slagroom

Klop de room luchtig met de suiker en vanillesuiker, maar niet te stijf. Het is belangrijk dat de slagroom gemakkelijk van de lepel glijd. 

 

Opbouw van het dessert

 

 

Kruimel de brownie fijn onderaan een bord of kommetje zodat je een flinke laag van 2 cm hebt.

Oversaus met een laagje kersen en werk af met wat slagroom zodat je zowel de brownie, kersen als room ziet.

Werk dit geheel af met de gezouten karamel en tijmblaadjes.

 

 

 

Laat het smaken!

 

Chef Rogier

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.