Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Witloofrolletjes uit de BBQ

Witloofrolletjes uit de BBQ

De wintermaanden zijn een tijd van knusheid, warmte en vooral van het genieten van seizoensgebonden lekkernijen. In januari, wanneer de kou ons omhult en het grondwitloof op zijn best is, is er geen beter moment om een klassieker opnieuw uit te vinden. De traditionele hespenrol transformeren naar een sensationele 2.0 versie met 3 soorten kaas en gedroogd rundvlees. Dit recept met sappig grondwitloof, rechtstreeks vanonder de koude aarde, belooft niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook een warme herinnering aan gezellige winteravonden. Ik zou zeggen hespenrol, hespenrol, hespenrol on teh BBQ ;-).

Witloofrolletjes uit de BBQ

4 personen

Voor de witloofrolletjes 

  • 8 stammen grondwitloof
  • 100g gedroogd rundvlees zoals filet Anvers in dunne schijfjes
  • 1 citroen
  • 2dl water
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • klontje boter
  • olie
  • tijm (optioneel)
  • Rozemarijn (optioneel)

 

Voor de saus

  • 700dl melk
  • 30g boter
  • 40g bloem
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1 eidooier
  • 50g emmentaler
  • 50g cheddar
  • 50g gemalen parmezaan

Voor de afwerking

  • 20g emmentaler
  • 20g cheddar
  • 50g broodkruim
  • gehakte peterselie 
  • gehakte lenteui

 
 

Materiaal
  • Skillet
  • Drippan of schaal
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Boterpapier
  • klopper
  • Aluminium bakjes 

Kamado

  • Gietijzeren rooster
  • RVS rooster
  • Grid Lifter
  • Conveggtor

 

Techniek

  • Indirect garen, direct garen, en garen in skillet

 

 

WERKWIJZE

Witloof

Stap 1:

  • Snijd indien nodig het achterste deel van het witloof af. Vet het te gebruiken recipiënt in met een klontje boter. Kruid het witloof en plaats het in het bakje.
  • Pers een halve citroen erover uit, kruid met peper, zout en nootmuskaat, en voeg 2 dl water toe. Dek af met boterpapier en plaats het in een Indirecte BBQ van 250°C .
  • Laat het witloof ongeveer 1 uur garen, afhankelijk van de grootte. Controleer na 30-40 minuten. Voeg indien nodig water toe als het vocht is opgekookt en het witloof nog niet gaar is.
  • Als je wat extra smaken wenst toe te voegen kan je hier vb een takje tijm, rozemarijn en wat sinaasappelsap toevoegen, het zal zorgen voor een kruidig-zoeter resultaat. 

 

Stap 2:

  • Haal het gare witloof uit de BBQ en bereid de BBQ voor op directe garing op 250°C. Smeer het witloof in met wat olie en grill het kort, ongeveer 1 minuut aan elke kant. Let op: door de suikers in de citroen kan het witloof snel verbranden. Is het witloof een beetje verbrand, verwijder dan de blaadjes indien nodig.
  • Rol het witloof vervolgens op in dunne schijfjes gedroogd rundvlees. Variaties zijn mogelijk met bijvoorbeeld gekookte ham, gerookte ham of zalm. Voor dit recept kiezen we voor gedroogd rundvlees.

 

 

 

Saus

Stap 3:

  • Plaats een skillet op de BBQ met directe hitte en smelt de boter. Voeg de bloem toe en bak deze om een bloemsmaak te vermijden. Blus af met de melk en laat indikken tot alle klonters verdwenen zijn.
  • Haal de skillet van het vuur en voeg de kazen toe. Roer goed door en voeg eventueel een eidooier toe voor een glanzende saus.

 

 

Opbouw en Afwerking

Stap 4:

  • Plaats de witloofrolletjes in een skillet en overgiet ze met de kaassaus. Werk af met broodkruim, emmentaler en cheddar en plaats het geheel gedurende 20 minuten op een indirecte BBQ tot de korst mooi krokant is.
  • Werk af met wat gehakte peterselie en lente-ui. Serveer met een aardappelgerecht naar keuze, zoals puree, gebakken of gepofte aardappelen, of zelfgebakken brood. Wens je een complete ovenschotel kan je vb. de puree onderaan de skillet plaatsen en zo de schotel verder opbouwen met het witloof en de saus en alles in 1 keer garen. Wens je een extra rooktoets verwerk dan gerookte boter in de puree. 

 

 

Laat het smaken,

 

Chef Rogier 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.