Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Gepekelde citroenen

Gepekelde citroenen

Gezouten citroenen zijn een heerlijk eenvoudige delicatesse van het midden oosten.
De combinatie van zout en zuur tillen de gerechten echt naar een hoger niveau. Ze worden in Afrika vaak gebruikt bij Tajines en stoofschotels maar ook op salades zijn ze heerlijk. Wij gaan er hiermee aan de slag als afwerking op onze gerookte carpaccio.


Aangiezen de bereiding wat tijd vraagt, is het aan te raden om een grotere hoeveelheid in 1 keer te bereiden. Gebruik ook altijd biologische citroenen, na de pekel kan je de volledige citroen eten.

Gepekelde citroenen

 

Ingrediënten:

  • 10 citroenen
  • 2kg grof zeezout
  • 300ml olijfolie

 

 

 

Materiaal

  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Bokaal

 

Stap 1:

Spoel de citroenen goed af onder koud water en schuur ze schoon met een sponsje. 

 

Snijd ze vervolgens in de lengte in 4 zonder ze volledig door te snijden vanonder, net zoals een bloem. Stop de citroenen nu vol met zeezout. Giet een bodem zout in je weckpot en plaats de citroen erop en druk je ze stevig aan en bedek ze volledig met zout.

 

Stap 2: 

Pers het sap van de overige citroenen uit en giet dit samen met de olijfolie bij het zout citroenmengsel. Zorg ervoor dat de citroenen volledig zijn afgedekt zodat er zeker geen zuurstof en bacteriën aankunnen wat bederf kan veroorzaken.

 

Stap 3: 

Sluit de pot nu goed af en bewaar op een koele, donkere plaats. Druk na 2 of 3 dagen de citroenen nog eens goed aan, doe vervolgens de pot dicht en laat dit nu 4 weken trekken op een koele donkere plaats.

 

Als je de citroenen wenst te gebruiken, wrijf je het overtollige zout er vanaf en kan je ervoor kiezen om ze af te spoelen als je de zoutsmaak te intens vindt. In stoofschotels wordt er ook wel eens voor gekozen om ze niet af te spoelen. Ik zou zeggen proef en ervaar het zelf ;-).

 

TIP: deze citroenen passen smakelijk bij gerookte carpaccio!

 

 

Smakelijk!

Chef Rogier

 

 

Reacties

  1. Rogier Dubois Rogier Dubois

    Beste Peter,

    Pak de helft en beetje afhankelijk van hoen groot je pot is.
    Wat je met citroenbloemen bedoelt weet ik niet, deze zie ik nergens staan? Kan je dit even verduidlijken?

    Grtjs

  2. Peter Peter

    Bij stap 2 wordt gesproken over de overige citroenen. Hoeveel citroenen heb ik dan bij stap 1 dan nodig? En is het mogelijk om een foto van de citroen bloem te tonen?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.