Knödel gevuld met smokey appelmoes en schnaps
- Geplaatst op
- Door Chef Rogier
- Geplaatst in dessert, Direct garen, Hot & fast, indirect garen, low & slow, Veggie
- 0

Een heerlijk klassiek warm dessert uit de bergen met een leuke BBQ-twist. Dit gerecht brengt me zo naar de skigebieden en geeft me al zin in après-ski ;-)!
Knödel gevuld met smokey appelmoes en schnaps
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de smokey appelmoes
Voor de saus
|
Voor de knoedel
Voor het paneermengsel
|
Materiaal
|
Materiaal BBQTechniekIndirect & direct garen |
Stap 1: (deze stap kan je best een dag van tevoren doen)
Breng je BBQ naar een directe hitte van 150°C.
Schil de appels en verwijder het klokkenhuis. Het type appel kan je zelf kiezen. Ik heb het geluk hier een tuin te hebben met verschillende soorten waardoor ik een mix kan maken. Doe vooral wat je zelf lekker vindt.
Ook als je geen wijndruifjes ter beschikking hebt, kan je gewone druiven nemen.
Snijd de appel in blokjes en pers de citroen erover. Plaats de skillet op de BBQ en stoof de appeltjes en druiven gaar met de jenever. Het kan zijn dat je af en toe wat water moet toevoegen om verbranden tegen te gaan. Afhankelijk van het type appel duurt het garen ongeveer 15 tot 30 min.
Ik heb de moes nog een extra rooktoets gegeven met 1 beuk chunk maar ook hier kan je kiezen voor een andere soort. Let enkel op dat je niet te zwaar gaat en zeker niet te veel gebruikt. Dit mag namelijk niet overheersen.
Ik hou van stukjes in mijn moes, wens je dat niet? Dan kan je de moes nog mixen.
Verdeel de moes nu in een siltpat of ijsblokjesvorm en vries de klontjes in.
Tip: Je kan dit best 1 dag ervoor doen of ’s morgens vroeg aan beginnen. Zo ben je zeker dat je blokjes goed hard zijn.
Stap 2:
Schil de aardappel en kook deze gaar in gezouten water. Pureer ze vervolgens door een pasvite of zeef, je wilt hier zeker geen stukjes.
Als de aardappelen afgekoeld zijn, meng je ze met het ei, de kwark, kaneel en de bloem tot een homogeen deeg. Verdeel het nu in gelijke delen van 100g.
Zet een pot water op het vuur en kook de ballen gaar tegen het kookpunt. Laat het water niet te hard koken, zo voorkom je dat de ballen kapot springen. Als de ballen komen boven drijven, zijn ze gaar.
Tip: je kan deze ballen ook al de dag ervoor maken en in de frigo bewaren.
Stap 3:
Smelt de boter in een pannetje en los hierin de vanille en rietsuiker op. Als deze volledig zijn opgelost, voeg je de gehakte walnoten toe. Ook hier kan je kiezen voor amandel of hazelnoten als walnoten je niet zo liggen.
Meng het paneermeel met de suiker en de kaneel en wentel de warm gegaarde bollen hierdoor. Dresseer ze op het bord en oversaus ze. Serveer dit geheel samen met verse slagroom en vanille ijs. 100% genieten!
Tip: Varieer eindeloos met vullingen! Van peren met rum en rozijnen tot aardbeien met rabarber en limoncello… Laat je fantasie de vrije loop.
Laat het smaken!
Chef Rogier
Reacties
Wees de eerste om te reageren...