Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Stoverij van varkenswangen

Stoverij van varkenswangen

Geniet van deze heerlijk stoverij van varkenswangen tijdens de koude herfst en wintermaanden. geef je eigen touch door te variëren met verschillende groenten, lokaal bier & siroop.

Stoverij van varkenswangen

 

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

 

Voor de stoverij

  • 1 kg varkenswangen 
  • 100g siroop (liefst zonder toegevoegde suikers)
  • 250cl kalfsfonds
  • 250cl water
  • 250cl bruin bier (ga voor een lokaal bier) 
  • 250cl rode wijn of porto
  • 2 bruine boterhammen met mosterd bij voorkeur zuurdesem
  • 5 jeneverbessen 
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstok
  • 4 stukjes kruidnagel 
  • 1 dikke wortel
  • 1 dikke pastinaak 
  • 50g verse zilverajuin 

Voor de afwerking

  • 100g groentenchips
  • 2 radijzen
  • 1 takje peterselie 
  • 2 stammen pijpajuin

 

 

Materiaal

  • snijplank
  • scherp mes 
  • keukenlepels

Materiaal BBQ

 

 

 

Techniek

  • Direct & Indirect grillen 

 

 

Stap 1:

Breng je bbq naar een temperatuur van 250°C direct met de gietijzeren rooster en verwijder in de tussentijd loshangend vlees van de wangen.  

 

Stap 2:

Kruid de wangen met peper en zout en smeer ze in met olie. Grill de wangen gedurende 4 x 1 min. direct af. Terwijl de wangen grillen heb je de tijd om je groenten te kuisen en in stukken te snijden van 1 tot 2 cm.

 

Je houdt het beste de grootte van de zilverui aan, zo hebben alle groenten ongeveer dezelfde gaartijd. Experimenteer zeker ook met andere groenten volgens het seizoen en geef zo je eigen touch aan dit gerecht. 

 

Stap 3:

Als de wangen gegrild zijn en de groenten gesneden, maak je de bbq klaar voor een indirecte bereiding naar 180°C-200°C. Plaats de dutch oven op je bbq en laat deze gedurende 10min. mee opwarmen. Laat nu de jeneverbes, steranijs, kaneel en kruidnagel toasten zodat alle aroma's vrijkomen, tel hier ongeveer 2 min. voor. Voeg dan de wangen toe en bevochtig het geheel met de fonds, water, wijn en bier. Besmeer de boterhammen met de mosterd en voeg ook deze toe aan de stoverij samen met de siroop. 

 

Laat de stoverij nu 1,5u pruttelen onder gesloten deksel en voeg dan pas de gesneden groenten toe. Laat het geheel dan nog 30 tot 45 min. verder garen tot alles gaar is. Vind je de saus niet dik genoeg? Neem dan het laatste half uur het deksel van de dutch oven. Is je saus te dik omdat mss je temperatuur wat te hoog is gegaan? Voeg dan wat water, bier of wijn toe tijdens de garing. 

 

Terwijl je stoverij gaart, was je de peterselie, pijpajuin en radijzen goed schoon. Hak de peterselie fijn, snijdt de pijpajuin in schuine lange reepjes en de radijzen in schijfjes.

 

Dresseer de stoverij in borden of laat het in de pot en werk de stoverij af met de groentenchips, radijzen, pijpajuin en peterselie. 

 

Serveer de stoverij met frietjes, kroketten, brood, puree of gebakken aardappelen, het kan allemaal! 

 

Tip: Wens je een extra bbq aroma? Rook dan eerst je wangen gedurende 45 min. op 130°C indirect en grill ze dan direct af zoals in het recept omschreven. 

 

Smakelijk!

 

Chef Rogier 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.