Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

BBQ infused old fashioned cocktail

BBQ infused old fashioned cocktail

Wil je eens echt uitpakken bij je gasten? Ga dan voor deze heerlijke BBQ-infused old fashioned cocktail. Een oldschool klassieker met een heerlijke barbecuegeur. Ook benieuwd hoe we het BBQ-aroma toevoegen aan de cocktail? Je zal het vet van je baksels nooit nog zomaar weggooien ;-). Lees er hier alles over.

Ingrediënten voor 10 cocktails:

Voor de cocktail:

  • 60cl infused bourbon 
  • 15cl smoked simple syrup
  • 24cl water 
  • 1cl black walnut bitters (dit is optioneel)

 

Voor de afwerking:

  • 100g eiwit voor ‘een whisky sour versie’
  • 1 citroen ‘voor een whisky sour versie’
  • Gedroogde sinaasappelschijfjes 

Voor de infused bourbon:

  • 1l bourbon of whisky 
  • 50g - 100g vet van ribben die gegaard zijn op de BBQ. 

 

Voor de smoked simple syrup:

  • 500g water
  • 500g rietsuiker
  • Chips of chunks van rookhout: Fruit of notenhout geven het beste resultaat
   

 

 

Materiaal

  • Weckpot
  • Fijne zeef
  • Fijne zeefdoek
  • Skillet 
  • Steelpan 
  • Old fashioned glas
  • Barlepel
  • Ijsblokjes
  • Sifonfles en gasbommetje 

Materiaal BBQ

 

Techniek

  • Indirect grillen
  • Warm roken 
  • Direct grillen

 

 

 

BBQ-infused old fashioned cocktail

Wil je eens echt uitpakken bij je gasten? Ga dan voor deze heerlijke BBQ infused old fashioned cocktail. Een oldschool klassieker met een heerlijk BBQ-aroma. Je gaat wel enkele dagen op voorhand aan de slag moeten gaan maar het is het zeker waard. Na het lezen van dit recept zal je nooit nog zomaar kookvet weggooien ;-). 

 

Stap 1: infuseren van de bourbon of whisky!

Of je bourbon of whisky gebruikt kan je zelf kiezen. Bourbon is iets zoeter en valt daarom sneller in de smaak bij gasten die het niet zo voor whisky hebben. Vul de weckpot met de bourbon en voeg 50 tot 100g van het vet van de ribben toe. Sluit vervolgens het deksel en schud goed zodat het vet kan opgenomen worden in de alcohol. Het vet van het vlees zit boordevol BBQ-smaak door de lange garing van het vlees. Het zorgt dan ook voor een ware smaakbom. 

Laat dit nu minstens 1 dag infuseren op een donkere plaats en 1 nacht in de koeling. Je zal zien dat na een nachtje het vet gestold is. Nu kan je het gemakkelijk zeven door een fijne zeef. Je kan deze basis gemakkelijk bewaren dus wees zeker niet te zuinig bij de voorbereidingen ;-). 

 

Tip: Het kan met alle soorten vet. Je kan bijvoorbeeld ook het vet van spek of gerijpte entrecôte gebruiken. Het enige wat je moet doen is het vet laten smelten door het te garen en het opvangen. 

 

Stap 2: smoked simple syrup

Maak op een direct vuur in je BBQ of gasfornuis een suikersiroop en zorg dat de suiker volledig is opgelost. Breng je kamado naar een indirecte opstelling op 150°C en rook de siroop gedurende 15 min. met 1 chunk of een hampel geweekte chips. Laat de siroop afkoelen en bewaar minstens 1 dag afgedekt. Je zal zien dat de rooksmaak de dag erna intenser zal zijn. Als je producten rookt, is het belangrijk om na het rookproces de rook de tijd te geven zich te zetten. Veel mensen maken de fout om te snel te proeven en dan extra te roken. Zo kan je product een bittere rooksmaak krijgen en dat willen we graag vermijden. Suikersiroop bewaar je tenslotte best in de frigo, anders kan je snel schimmelvorming krijgen. 

 

Tip: Vind je de rooksmaak van de suikersiroop te intens? Dan kan je vb. 50% van de gewone suikersiroop en 50% smoked syrup gebruiken. 

 

Stap 3: eiwitschuim "voor de whisky sour versie"

Voeg het eiwit in een sifonfles en pers hier 1/4de van de citroen in uit. Dit geeft een extra frisse touch aan het eiwit wat anders dof en stoffig kan smaken. Sluit de sifonfles en voeg het gasbommetje toe. Schud als laatste enkele keren voor gebruik. Test of het schuim mooi blijft staan op een lepel. Zoniet, schud de inhoud dan nog een paar keer goed tot het schuim mooi stabiel blijft staan. Heb je geen sifonfles? Dan kan je de ingrediënten ook shaken in een cocktailshaker tot je eiwit opgeklopt is.

 

Stap 4: bereiden van de cocktail

Koel je glas met ijsblokjes en giet 10cl BBQ-infused bourbon in een old fashioned glas. Voeg het water en de suikersiroop toe en roer alles goed door elkaar. Werk het geheel af met 1cl. bitter, het eiwitschuim en de gedroogde sinaas. 

 

Cheers!

 

Chef Rogier

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.