Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Burrito met rundgehakt of avocado

Burrito met rundgehakt of avocado

Duik in de levendige smaken van Mexico met onze verrukkelijke Mexicaanse Rundvlees Burrito! In dit gerecht combineren we sappig, perfect gekruid rundvlees met aromatische rijst en hartige bonen “Frijoles”. Elke hap wordt verder verrijkt met onze zelfgemaakte salsa, een frisse explosie van rijpe vleestomaten, knapperige sjalotten en pittige jalapenos. Voeg daarbij een royale laag van onze fluweelzachte guacamole, en je krijgt een smaakervaring die echt onvergetelijk is. Wanneer je je tanden in onze burrito zet, komt elke laag van smaken en texturen prachtig samen, waardoor je een smaakexplosie ervaart die je niet snel zal vergeten.

Ps: We bieden ook een vegetarische variant van onze burrito aan waarbij het rundsvlees wordt vervangen door avocado.

Burrito met rundgehakt of avocado

 

Voor het vlees

  • 500g vettig rundgehakt
  • 5g komijnzaad
  • 5g korianderzaad
  • 1 chipotle peper
  • 1 sinaasappel
  • 1 limoen 

 

Voor de veggie variant 

  • 1 avocado
  • olijfolie
  • peper en zout

 

Voor de rijst

  • 400g langkorrel rijst
  • 1200g water 
  • 150g witte wijn 
  • 50g tomatenpuree
  • peper en zout

Voor de salsa:

  • 2 dikke vleestomaten
  • 1 sjalot
  • 1 bosje koriander
  • 50g jalapeno pepers uit blik of 1 verse
  • 1 limoen
  • peper en zout

 

Voor de guacamole:

  • 1 avocado
  • 1 rode ui
  • 1 limoen
  • 2g cayennepeper
  • 2g komijn
  • Enkele takjes koriander (optioneel)
  • peper en zout

 

Voor de opbouw en afwerking:

  • Enkele takjes koriander
  • 4 tarwe tortillas van 28cm
  • 100g zure room
  • 50g geraspte cheddar
  • 50g geraspte emmentaler
  • 300g voorgegaarde rode Mexicaanse bonen "frijoles"

 

Materiaal Kamado

Techniek

  • Indirect & direct garen
 

 

WERKWIJZE

 

Voor de rijst:

Breng je bbq naar een directe hitte van 250°C en plaats de dutch oven op je bbq, plancha of open vuur en laat deze even opwarmen. Snijd intussen de ui in een fijne brunoise, hak de knoflook fijn en stoof beide aan in de dutch oven. Voeg de tomatenpuree toe en laat deze even meebakken zodat de bittere smaak zoet wordt. Voeg nu de rijst toe en laat deze even meebakken, blus het geheel af met de witte wijn en het water en laat de rijst rustig gaarkoken onder het deksel van de dutch oven. Controleer regelmatig de rijst om verbranden te voorkomen.

 

Voor het vlees:

Breng je bbq naar een directe hitte van 250°C en plaats de skillet op je bbq, plancha of open vuur en laat deze even opwarmen. Voeg in een droge pan de droge kruiden toe, zoals komijn, korianderzaad en oregano, en rooster deze kort zodat alle aroma's vrijkomen. Plaats nu de kruiden in de vijzel en maal ze fijn. Geniet vooral van deze heerlijke geur, zeker bij het vijzelen van de warme kruiden!

 

 

Plaats de pan opnieuw op het vuur en voeg wat olie toe. Bak het vlees aan en voeg alle kruiden, de chipotlepeper en de knoflook toe. Als het vlees bijna gaar is, pers dan het sap van 1 sinaasappel en 1 limoen hierover uit en laat dit rustig inkoken zodat alle smaken in het vlees kunnen trekken en er bijna geen kookvocht meer zichtbaar is.

 

 

Tip: Hoe rustiger je dit laat inkoken, des te meer smaak er in het vlees zal zitten. Des te harder je dit laat inkoken, des te minder smaak er in het vlees zal zitten doordat veel smaken te snel zullen verdampen.

Heb je vegetariërs in het gezelschap? Snijd dan een halve avocado in reepjes, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Gril deze kort boven een direct vuur, en je hebt in no time een heerlijke veggie variant.

 

Voor de bonen:

Frijoles zijn typische Mexicaanse zwarte bonen. Je kan deze vaak voorgegaard kopen in blik of diepvries, of gedroogd. Als je ze voorgegaard koopt, zijn er vaak al smaakmakers toegevoegd. Als je ze droog koopt, kan je helemaal vanaf nul beginnen en zelf alles toevoegen wat je wenst. Het leuke aan deze bonen is dat ze knapperiger zijn dan de kidney bonen die wij kennen uit blik. Hierdoor heb je meer textuur in je burrito.

Droge bonen garen:

Week 500g droge bonen 12 tot 24 uur in water op kamertemperatuur. Kook ze dan gaar in vers water met 1 bosje verse oregano, 1 chipotle peper, 1 eetlepel gerookt paprikapoeder, 1 theelepel komijn en zout.

 

Voor de pico salsa:

Nu de rijst en het vlees aan het garen zijn, kan je de heerlijke salsa voorbereiden. Snijd de sjalot fijn. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de pitjes en snijd ook hier een fijne brunoise van. Je kan ervoor kiezen om de tomaten te ontvellen, maar ik vind het persoonlijk niet storend om een rijpe tomaat met schil te eten. De binnenkant van de tomaat kan je bewaren voor in een tomatensaus. Maak je deze niet direct, vries ze dan in.

Snijd een verse of ingelegde jalapeno fijn en meng met de sjalot en tomatenbrunoise. Hak de koriander fijn, pers het sap van de limoen uit over de salsa en voeg de gehakte koriander toe. Meng alles goed en breng op smaak met peper en zout.

Tip: Deze salsa is ook heerlijk bij een schotel nacho's met gegratineerde kaas. You will love it!

 

Voor de guacamole 

Halveer de avocado en verwijder de pit, plet met een vork de avocado en pers het sap van de limoen erover om verkeuren te voorkomen.  Snijd de rode ui in een fijne brunoise, voeg deze toe aan de avocado en breng op smaak met de komijn, cayenne, peper en zout. Als je een liefhebber bent van koriander voeg dan de gehakte koriander toe, geen liefhebber? geen probleem zonder is de guacamole ook heel lekker. 

 

Opbouw van de burrito

Halveer de avocado en verwijder de pit. Plet met een vork de avocado en pers het sap van de limoen erover om verkleuring te voorkomen. 

 

Snijd de rode ui in een fijne brunoise, voeg deze toe aan de avocado en breng op smaak met komijn, cayennepeper, peper en zout. Ben je een liefhebber van koriander? Voeg dan de gehakte koriander toe. Geen liefhebber? Geen probleem, zonder is de guacamole ook heel lekker. 

 

Nu alles klaar en goed voorbereid is, is het tijd voor de opbouw van de burrito's. Mocht er iets zijn afgekoeld, dan kun je dit altijd nog even opwarmen op de hittebron die je voor handen hebt. Bij een burrito is het belangrijk om met mooie laagjes te werken. Als je de burrito straks snijdt, zijn alle ingrediënten mooi zichtbaar, en kun je genieten van zowel het zicht als de smaak.

 

Leg een burrito voor je en verdeel wat kaas in het midden over de burrito.

 

Plaats deze nu een half minuutje op een hittebron: indirecte kamado, andere bbq, plancha van een vuurschaal, etc. Als de kaas wat begint te smelten, kun je deze terug van het vuur halen en er wat zure room over smeren. 

 

Verdeel de warme rijst over de burrito.

 

Verdeel vervolgens het gehakt en/of de avocado over de burrito. Verdeel de bonen over het gehakt. Werk af met de guacamole, pico salsa en enkele takjes koriander.

 

Rol nu de burrito op door de zijkanten en de onderkant naar binnen te vouwen en zo alles tot een strak geheel op te rollen. Geen zorgen, na enkele pogingen heb je de truc te pakken; wij hebben ook even moeten oefenen. Oefening baart kunst!

 

Plaats de burrito in een papiertje. Als je deze niet voor handen hebt, gebruik dan wat aluminiumfolie met daarover een oude krant, zodat de inkt niet in je eten loopt. 

 

Snijd de burrito schuin door en laat alle laagjes mooi zien.

 

Burrito met gehakt

 

Burrito met avocado

 

Inpakken van burrito

 

Inpakken en versnijden burrito

 

Serveertip

Serveer de picosalsa en guacamole in kommetjes bij de burrito.

 

Laat het smaken!

 

Chef Rogier

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.