Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Perzische kip met rijst

Perzische kip met rijst

Sappige kip op de BBQ: dat smaakt altijd. Voeg hier een snufje kurkuma en kaneel aan toe en je waant je meteen in het verre Oosten. De Perzische invloeden in ons recept geven een extra twist aan het meest veelzijdige stukje vlees! Spoiler alert: ook voor de rijst hebben we iets speciaals in petto.

Perzische kip met rijst

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de kip:

  • 1 el Zonnebloemolie
  • 1 Rode ui
  • 1 el kurkumapoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 100g Tomatenpuree
  • Versgeperst citroensap van 1 citroen
  • 1 el Rozenwater
  • 1 tl Saffraanpoeder
  • 200 ml water
  • 1 hele natuurlijke kip
  • Peper en zout

Voor de rijst:

  • 1 el Zonnebloemolie
  • 1 el rozenwater
  • Versgeperst citroensap van een halve citroen
  • 1 tl saffraanpoeder
  • 320g Rijst
  • 50g Gedroogde rode bessen
  • 1 el Fijne suiker
  • Gepelde pistachenootjes
   

 

 

Materiaal

  • Kookpan
  • Snijplank
  • Zilverpapier
  • Scherp mes

Materiaal BBQ

 

Techniek

  • Direct en Indirect grillen 

 

 

 

Voor de kip:

Stap 1:

Maak je BBQ klaar voor een directe bereiding op 200°C met een gietijzeren rooster.

Plaats de skillet op het rooster en verhit hierin de olie. Vervolgens voeg je de blokjes ui toe en stoof je ze aan tot ze glazig zijn. Zodra de ui lichtjes begint te karameliseren, voeg je de kurkuma en het kaneelstokje toe. Verhit deze enkele minuten mee zodat alle aroma’s vrijkomen.

 

Stap 2:

Voeg de tomatenpuree toe en stoof deze ongeveer 2 minuten mee aan zodat de bittere smaken zich kunnen omzetten naar zoete. Blus het geheel af met rozenwater, citroensap en water en voeg dan de saffraan toe. Laat deze saus ongeveer 5 min. pruttelen zodat je één geheel krijgt. Daarna mag je de skillet van de BBQ halen.

 

Stap 3:

Plaats de kip op je snijplank met de borst naar boven en van je weg. Snijd nu de onderkant langs achter open zodat je de kip volledig kan openleggen. Verwijder aan beide zijden de knoken van de onderkant samen met eventuele ingewanden of bloed.

Wrijf de kip in met zonnebloemolie, peper en zout. Nu kan het vlees op de grill! Bak de kip 4 x 2 min. direct op het gietijzeren rooster en laat 5 min. afgedekt rusten.

 

Stap 4:

Maak je BBQ nu klaar voor een indirecte garing op 180°C. Voor deze bereiding kan je ook een Dutch Oven gebruiken.

Leg de kip in de saus en giet ook wat saus over het vlees. Dek alles af met zilverpapier en laat gedurende 45 min. garen. Wil je voorkomen dat de saus te veel inkookt? Kijk dan na 20 min. alvast even naar de kip en indien nodig kan je wat water toevoegen.

 

Voor de rijst:

Stap 1:

Kook de rijst gaar met zout in de verhouding van 1 deel rijst en 3 delen water.

 

Stap 2:

Verhit de olie in een skillet op een direct vuur van 250°C en hak ondertussen de pistachenootjes in grove stukjes.

 

Stap 3: 

Bak de gedroogde bessen aan zodat alle smaken vrijkomen. Voeg de suiker en saffraan toe en blus af met rozenwater en citroensap. Ziezo: het perfecte mengsel om de rijst mee af te werken!

Tip: voeg de pistachenootjes pas toe bij het serveren, zo blijven ze lekker krokant.

 

Smakelijk!

Chef Rogier

Reacties

  1. Rogier Dubois Rogier Dubois

    Dag Stefan,

    Sorry voor de late reactie, de meldingen stonden uit!
    Wat fijn dat je het recept gemaakt hebt en naar jouw hand gezet hebt. Laat dat het mooie zijn van samen recepten te delen en te verbeteren.

    Tot snel.

    Groetjes

  2. Stefan Stefan

    Een zeer lekker gerecht. De smaken passen goed bij mekaar. Het verwerken van de gedroogde bessen in de rijst was nieuw voor mij en zeer geslaagd. Ik had de kip nog een half uurtje laten nagaren en dat gaf een fantastisch resultaat. Bedankt Rogier voor het inspirerend recept.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.