Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Pulled chicken in de dutch oven "greek style"

Pulled chicken in de dutch oven "greek style"

Deze Griekse Pulled Chicken is een heerlijke combinatie van verschillende smaken en texturen. De malse stukjes kippendij worden eerst rijkelijk gekruid, vervolgens gerookt en ten slotte langzaam gegaard tot ze heerlijk sappig en mals zijn. Wat de salade zo bijzonder maakt is de toevoeging van de zoete, sappige, gemarineerde watermeloen, de krokante pistachenoten, de hartige feta. Dit tezamen vormt een perfect balans voor een sappige, rijke en frisse salade. Het zorgt bovendien ook voor een speelse textuur waardoor elke hap naar meer smaakt.

Dus waar wacht je nog op? Steek je BBQ aan, verzamel alle ingrediënten en ontdek samen met ons meer over de frisse en hartige smaken van de Griekse keuken.

Greek pulled chicken salad met watermeloen

Ingrediënten voor 4 personen

 

Voor de watermeloen

  • 1/4de watermeloen
  • 1/2de chilipeper
  • 25g ouzo
  • 50g suikerwater
  • 1 teentje look
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 citroen

Voor de salade 

  • 250g fetakaas
  • 1 rode ui
  • 250g kerstomaten
  • 50g zongedroogde tomaten
  • 1 paprika (kleur naar keuze)
  • 1 takje munt
  • 1 bussel bladpeterselie
  • 20g pistachenoten
  • 50g olijven

Voor de pulled chicken

  • 4 kippendijen
  • 1 takje oregano
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 teen look
  • 1 mespuntje cayenne peper
  • 5g paprika poeder
  • 1 citroen
  • 20g zeezout
  • 100g olijfolie
  • Olijfhouten chunks

Voor de afwerking

  • Enkele stukjes watermeloen

 

Materiaal
  • Mengkom
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Dutch oven
  • Alu bakjes

 

KAMADO
  • Gietijzeren rooster
  • RVS rooster
  • Conveggtor

Techniek

  • Direct grillen op het gietijzeren rooster
  • Indirect garen in dutch oven
  • Roken
 

 

Voor de pulled chicken

Bereid eerst de marinade. Rits de blaadjes van de kruiden, pel de knoflook, hak alles fijn en maal het verder in een vijzel. Je kunt op dit punt de helft van de olijfolie toevoegen. Voeg vervolgens de cayennepeper en de resterende olijfolie toe. Breng op smaak met zout en rond het geheel af met citroensap.

Wrijf de kippendijen goed in met de bereide marinade en laat ze 30 minuten tot 1 uur marineren in de koelkast. Als je een sterke marinade voorkeur hebt, kun je dit proces een dag van tevoren uitvoeren.

 

 

Verwarm je kamado tot een indirecte hitte van 150°C en voeg één olijfhout chunk toe per vier kippendijen. Rook de kippendijen gedurende 30 minuten. Zorg ervoor dat je gietijzeren rooster klaar ligt onder je convEGGtor, zodat je onmiddellijk de kip kunt grillen na het roken.

Na het roken, verwijder je de kippendijen van de BBQ, inclusief je indirecte opstelling. Je gietijzeren rooster is nu op de ideale temperatuur om de kippendijen knapperig te grillen en een extra aroma aan de kip toe te voegen. Grill de kippendijen elk 2 minuten aan beide zijden, totdat ze een prachtige goudbruine kleur hebben.

Na het grillen, verwijder de dijen van de barbecue en plaats ze in een Dutch oven. Voeg bouillon of wat water toe en laat ze, afgedekt, ongeveer 1 uur verder garen totdat het vlees gemakkelijk van de dijen afvalt. Laat alles even afkoelen en trek het vlees eraf. Als je biologische kippen gebruikt, kun je de gaartijd in de Dutch oven verlengen naar 1u30 tot 2 uur. Deze kippen hebben meer ontwikkelde spieren omdat ze buiten lopen, dus ze moeten langer garen voordat je het vlees kunt lostrekken.

 

 

 

Tip: Plaats je gietijzeren rooster altijd onder je conveggtor zo kan deze mee opwarmen en verlies je geen tijd.

Voor de salade

Verhoog de temperatuur van je barbecue tot een directe hitte van 250°C. Blaker de paprika zwart op het gietijzeren rooster of rechtstreeks in de kolen en laat deze 5 minuten afgedekt rusten zodat je hem gemakkelijk kunt pellen. Verwijder de zwartgeblakerde schil en snijd de paprika in blokjes. Halveer de kerstomaatjes of snijd ze in vieren, pel de rode ui en snijd deze in halve maantjes. Verbrokkel de feta, hak de pistachenoten, munt en bladpeterselie fijn. Meng vervolgens alle ingrediënten, inclusief de zongedroogde tomaten en olijven, tot een salade en breng op smaak met olijfolie, peper en zout.

 

 

 

Watermeloen

Pel de knoflook en snijd deze samen met de chilipeper en rozemarijn fijn. Plet alles in een vijzel en maak een marinade met suikerwater, ouzo, chilipeper, knoflook rozemarijn en citroen.

Snijd de watermeloen in de lengte in vier gelijke delen en vervolgens in partjes van ongeveer 2 cm dik.

Gril de watermeloen 2 x 1 minuut aan elke zijde op het gietijzeren rooster en smeer de partjes in met de marinade

 

 

Afwerking

Dresseer de salade in een kom en verdeel er enkele stukken watermeloen over. Serveer de pulled chicken apart of op de salade, samen met eventueel wat tzatziki en gegrilde knoflookbroodjes.

 

 

Tip: Draai de paprika voldoende om verkoling van het vruchtvlees te voorkomen

 

Laat het smaken!

 

Chef Rogier

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.