Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Sushi Sandwich

Sushi Sandwich

Ben je ook zo'n fan van sushi, maar zie je op tegen de lange en ingewikkelde bereidingswijze? Probeer dan deze sushi sandwich met warmgerookte zalm. Na het heerlijk roken en voorbereiden van alle ingrediënten kun je genieten van de authentieke sushi smaken zonder de complexe technieken.

Sushi Sandwich

Ingrediënten voor 4 personen

 

Voor de rijst

  • 200g sushi rijst
  • 450g water
  • 50g rijstazijn 
  • 50g mirin (rijstwijn)

 

Voor zalm

 

Voor de rode kool

  • 250 geraspte rode kool
  • 1 sinaasappel
  • peper en zout
  • 75g sushiazijn
  • 75g honing

Voor de vulling

  • 1 komkommer
  • 100g spinazie
  • 1 avocado en 1 citroen
  • 100g wakame zeewiersalade
  • 25g nori blaren 

 

Voor de tempura

 

Voor de sauzen

  • 100g srirachasaus
  • 50g mayonaise 
  • 100g hoisinsaus 

  

Materiaal
  • Friteuse
  • Mengkommen
  • Weegschaal
  • Klopper
  • Cederhoutenplank
  • Mandoline
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Ketel met deksel of rijstkoker
KAMADO
  • RVS rooster

 

Techniek

  • Indirect & direct garen
  • Warm roken
 

 

 

WERKWIJZE

 

Voor de rijst

Begin met het wassen van de rijst. Spoel deze in een fijne zeef onder stromend water totdat het zetmeel is verwijderd. Je weet dat dit is gebeurd wanneer het water dat door de zeef loopt helder is.

Kook vervolgens de rijst gaar in een pan of rijstkoker en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Het is belangrijk om sushi rijst niet in de koelkast te bewaren, omdat deze dan te plakkerig en hard wordt. Wanneer de rijst gaar is, kun je hem op smaak brengen met sushi azijn en rijstwijn. Meng dit goed door en laat de rijst verder rustig afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Tip: Bewaar de gekookte rijst niet in de koelkast. Door de suiker in de azijn en wijn blijft deze gemakkelijk een dag goed op kamertemperatuur.

 

Voor de zalm

Plaats een zalmfilet op een licht gezouten, droog cederhouten plankje. Gaar de zalm gedurende 7 tot 12 minuten (afhankelijk van de dikte) op een directe barbecue van 140°C. Wanneer de zalm een kerntemperatuur van 42°C heeft bereikt, haal je deze van de barbecue en laat je deze afgedekt verder garen tot een kerntemperatuur van 47°C. Wanneer deze temperatuur is bereikt, kun je de zalm in stukjes breken en opzij zetten.

 

Voor de koolsla 

Rasp de rode kool fijn met een mandoline of koop een zakje voorgesneden rode kool. Breng de geraspte rode kool op smaak met de zeste en het sap van een sinaasappel, honing, azijn, peper en zout. Laat de salade minimaal 1 uur marineren in deze mix. Je kunt deze salade gerust een dag van tevoren bereiden. Dit zorgt voor een extra rijke smaak en maakt de kool zachter.

 

Voor de vulling

Komkommer: Snijd deze in schijfjes.

Spinazie: Was de spinazie en verwijder eventueel de steeltjes. Bij jonge spinazie is dit niet nodig.

Avocado: Snijd de avocado in tweeën, verwijder de pit en schil, en snijd vervolgens in dunne plakjes en besprenkel met citroensap

Wakame: Dit is een kant-en-klare zeewiersalade die geen verdere voorbereiding nodig heeft. Je kunt wakame vaak vinden bij een viswinkel of in de supermarkt.

 

Tempura 

Meng de bloem en maïzena door elkaar en breng op smaak met de rub. Voeg water toe totdat je een dun pannenkoekenbeslag hebt. Voeg enkele ijsblokjes toe en bewaar het beslag in de koelkast. Het tempurabeslag moet ijskoud zijn; zo verkrijg je een mooi dun en krokant laagje rond de sushi sandwich.

 

Sauzen

Meng de srirachasaus met de mayonaise en bewaar deze samen met de hoisinsaus in de koelkast.

 

Opbouw en frituren van de sushi sandwich

Het is belangrijk dat we nette laagjes vormen, zodat wanneer we later de sandwich doorsnijden, alle ingrediënten met hun kleuren mooi zichtbaar worden.

 

 

Leg een noriblad voor je uit op de werkbank en verdeel er een dun laagje rijst over. Smeer hierover een dun laagje verse kaas. Leg vervolgens enkele blaadjes spinazie neer en bouw zo verder alle ingrediënten laag voor laag op. Probeer niet twee keer achter elkaar een ingrediënt met een groene kleur te gebruiken, zodat je een mooi contrast krijgt.

 

 

Plak het noriblad aan één kant dicht met wat tempurabeslag en een borsteltje. Kleef aan de andere kant nog een noriblad, zodat het geheel goed gesloten is. Druk de sandwich stevig aan en wentel hem in het tempurabeslag. Frituur de sandwich 2 minuten in een friteuse van 180°C en besprenkel tijdens het frituren de sandwich met wat extra tempurabeslag voor een extra crunchy effect aan de bovenkant.

 

 

Haal de sandwich uit de friteuse, laat goed uitlekken en snijd hem doormidden.

 

Serveertip: Serveer de sandwich op een bord en besprenkel met beide sauzen. Serveer de sauzen ook apart om te dippen. Bestrooi eventueel met kokosschaafsel en gehakte pindanoten.

 

Tip: Je kunt de sandwich perfect 1 of 2 uur van tevoren bereiden en net voor het serveren frituren. Bewaar de voorbereide sandwich op een koele plaats maar niet in de frigo.

 

Laat het smaken!

 

Chef Rogier

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.