Taco's van gerookte varkensribbetjes
- Geplaatst op
- Door Stijn Speliers
- Geplaatst in Direct garen, hapje, hoofdgerecht, indirect garen, kamado bbq, low & slow, Roken, Varken, Vlees
- 0

Dit gerecht is ontstaan uit de liefde voor de TexMex keuken. Na enkele roadtrips langs de westkust van de Verendigde Staten is de'smaak' mij altijd bijgebleven ... Jammer genoeg vind ik dat deze keuken nog te weinig gekend en bemind is in België. Ik hoop dat daar snel eens verandering in komt! Te beginnen met dit recept ;-).
Taco's van gerookte varkensribbetjes en Mexicaanse salsa met ananas
Ingrediënten voor 10 taco's:
|
|
Materiaal
|
Materiaal BBQ
TechniekWeg aan 2 technieken toepassen, namelijk indirect grillen (roken) en direct grillen. |
Stap 1: voorbereiding BBQ
Stel de BBQ op voor indirect grillen en verdeel het rookhout over de kolen.
Warm je BBQ op tot een temperatuur van 125/130 graden celsius.
Stap 2: Ribbetjes voorbereiden & roken
Ontdoe de ribbetjes van het onderliggend membraan en dep deze goed droog. Bestrijk vervolgens de ribbetjes met olie. Deze doet straks dienst als 'lijm' voor de rub.
Kruid de ribbetjes met jouw favoriete rub en dan zijn ze klaar voor het roken.
We roken de ribbetjes nu een tweetal uur, of tot wannneer de kruidenkorst goed vasthangt.
Pak hierna de ribbetjes in met aluminiumfolie: leg ze met de vleeskant naar beneden op 3 tot 4 eetlepels boter. We garen de ingepakte ribbetjes nu verder voor ongeveer een uur tot een uur en een half. We willen dat het vlees zeer mals wordt & we de botjes er heel gemakkelijk kunnen uithalen.
Laat de ribbetjes rusten in de aluminiumfolie.
Stap 3: Herschik je BBQ om direct te gaan grillen
Dit doen we gemakkelijk door de resterende kolen te gaan verdelen of te gaan 'uitstrijken'. Bedek deze nog met een laag verse houtskool en open de onderste luchtschuif volledig.
De resterende hete kooltjes zullen zorgen dat alles mooi heet wordt en je een groter oppervlak aan hete houtskool krijgt.
Zijn alle kolen wit? Dan zijn we klaar om te grillen!
Stap 4: Groeten en fruit
Snij de ui en tomaten doormidden. Gril de ui, tomaten, puntpaprika, look, chilipeper, mais en ananas tot ze een mooie donker geblakerde kleur hebben. Dit zorgt voor die extra lekkere smaak!
Stap 5: Salsa maken
Doe de gegrilde groenten en ananas (BEHALVE DE MAIS) in de hakmolen (of hak met een groot mes), voeg een halve bussel koriander en het sap van 1 limoen toe.
De maiskorrels gaan we met een mes van de kolf snijden en nadien toevoegen bij de
salsa. Proef de salsa en kruid af met peper en zout.
Stap 6: Taco's samenstellen
Pluk het vlees van de botjes en doe alles in een kom. Gooi zeker de vleesjus met boter NIET WEG maar voeg toe bij het vlees.
Gril vervolgens een taco enkele seconden over het hete vuur van de kolen. Leg het vlees op de taco, lepel genereus de salsa eroverheen en werk af met verkruimelde feta, versgesneden koriander en wat limoensap.
Enjoy!
Stijn Speliers, winnaar van de 'BBQ met Rogier receptenwedstrijd', mei 2022.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...