Advies van een chef maakt het verschil!
Ga naar verlanglijst Verlanglijst
Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Taco's van gerookte varkensribbetjes

Taco's van gerookte varkensribbetjes

Dit gerecht is ontstaan uit de liefde voor de TexMex keuken. Na enkele roadtrips langs de westkust van de Verendigde Staten is de'smaak' mij altijd bijgebleven ... Jammer genoeg vind ik dat deze keuken nog te weinig gekend en bemind is in België. Ik hoop dat daar snel eens verandering in komt! Te beginnen met dit recept ;-).

Taco's van gerookte varkensribbetjes en Mexicaanse salsa met ananas

 

Ingrediënten voor 10 taco's:

 

  • 10 kleine tortilla's (bijvoorkeur maistortillas) 
  • 2kg varkensspareribs
  • Jouw favoriete rub
  • 25ml olijfolie (of zonnebloemolie)
  • 4 grote vellen zilverfolie
  • 100g boter
  • 150g feta 
  • 1 rode ui 
  • 1 of 2chilipepers (naar jouw eigen tollerantie)
  • 2 plakken verse ananas (1,5cm dik)
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 teentjes look
  • 3 tomaten 
  • 2 limoenen 
  • 1 bussel koriander
  • 1 voorgekookte maiskolf 
  • peper en zout

 

 

 

Materiaal

  • Snijplank
  • Hakmolen of een groot mes

Materiaal BBQ

  • Waterpan
  • Enkele 'chunks' rookhout naar keuze (voorkeur appel hout of hickory)

 

Techniek

Weg aan 2 technieken toepassen, namelijk indirect grillen (roken) en direct grillen.

 

Stap 1: voorbereiding BBQ

Stel de BBQ op voor indirect grillen en verdeel het rookhout over de kolen.
Warm je BBQ op tot een temperatuur van 125/130 graden celsius.

 

Stap 2: Ribbetjes voorbereiden & roken

Ontdoe de ribbetjes van het onderliggend membraan en dep deze goed droog. Bestrijk vervolgens de ribbetjes met olie. Deze doet straks dienst als 'lijm' voor de rub.
Kruid de ribbetjes met jouw favoriete rub en dan zijn ze klaar voor het roken. 


We roken de ribbetjes nu een tweetal uur, of tot wannneer de kruidenkorst goed vasthangt.
Pak hierna de ribbetjes in met aluminiumfolie: leg ze met de vleeskant naar beneden op 3 tot 4 eetlepels boter. We garen de ingepakte ribbetjes nu verder voor ongeveer een uur tot een uur en een half. We willen dat het vlees zeer mals wordt & we de botjes er heel gemakkelijk kunnen uithalen.
Laat de ribbetjes rusten in de aluminiumfolie.

 

Stap 3: Herschik je BBQ om direct te gaan grillen 

Dit doen we gemakkelijk door de resterende kolen te gaan verdelen of te gaan 'uitstrijken'. Bedek deze nog met een laag verse houtskool en open de onderste luchtschuif volledig.
De resterende hete kooltjes zullen zorgen dat alles mooi heet wordt en je een groter oppervlak aan hete houtskool krijgt.


Zijn alle kolen wit? Dan zijn we klaar om te grillen!

 

Stap 4: Groeten en fruit

Snij de ui en tomaten doormidden. Gril de ui, tomaten, puntpaprika, look, chilipeper, mais en ananas tot ze een mooie donker geblakerde kleur hebben. Dit zorgt voor die extra lekkere smaak!

 

Stap 5: Salsa maken

Doe de gegrilde groenten en ananas (BEHALVE DE MAIS) in de hakmolen (of hak met een groot mes), voeg een halve bussel koriander en het sap van 1 limoen toe.
De maiskorrels gaan we met een mes van de kolf snijden en nadien toevoegen bij de
salsa. Proef de salsa en kruid af met peper en zout.

 

Stap 6: Taco's samenstellen

Pluk het vlees van de botjes en doe alles in een kom. Gooi zeker de vleesjus met boter NIET WEG maar voeg toe bij het vlees.
Gril vervolgens een taco enkele seconden over het hete vuur van de kolen. Leg het vlees op de taco, lepel genereus de salsa eroverheen en werk af met verkruimelde feta, versgesneden koriander en wat limoensap.

 

 

Enjoy!

Stijn Speliers, winnaar van de 'BBQ met Rogier receptenwedstrijd', mei 2022.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.